top of page
prov3.png

Artiklar

  • Skribentens bildKiva

Myten om alfavargen


Året var 1947. I en bristfällig vetenskaplig studie sattes vilda vargar från olika flockar samman i fångenskap, ett icke-naturligt och tvingat tillstånd. Alla vargarna var främlingar gentemot varandra och alla resurser begränsade. Denna onaturliga situation skapade en hierarki inom varggruppen. Det var såhär alfavargar och dominans-tänket skapades, en myt som har skadat modern hundträning. Många av de vetenskapsmän och beteendevetare som bidragit till att skapa myten har i efterhand ångrat sina insatser.


En norsk psykolog vid namn Thorleif Schelderup-Ebbe hade funnit ett märkligt beteende. Inom en hönsflock hade han observerat aggressivitet och även noterat hur hönsens aggression mot varandra följde ett mönster. En höna var gruppens mobbare och var den som hackade på alla, tog deras mat när det behagade henne och bossade runt gruppen. En annan höna visade samma beteende men rörde inte den första hönan. En tredje höna mobbade alla i gruppen bortsett från dem två första. Detta mönster fortsatte tills det bara var en höna kvar, hönan som blev mobbad och hackad på av alla i gruppen. Schelderup-Ebbe publicerade en artikel angående fenomenet år 1922 och ordet "hackordning" blev en etablerad term.


Ett intresse följde inom det vetenskapliga samfundet. Hackordningen kunde observeras hos många däggdjursgrupper men eftersom hackordningen var specifikt för fåglar så skapades en ny term - hierarkier. Individerna högst i hierarki kallades dominanta och de under kallades subdominanta.


Tillbaka till studien av ämnet så hölls vargexperimentet mellan år 1930 och 1940. Den utfördes av beteendevetaren Rudolph Schenkeland. Vargarna slänges ihop tillsammans i en artificiell miljö. Med begränsade resurser i fångenskap så skapades en spänning. Den hotfulla spänningen och kampen om resurser skapade i sin tur en hierarki. Som förväntat efterliknades hackordningen med dem dominanta individerna, dem subdominanta och dem på botten. Låter detta som en rättvis studie med pålitliga resultat?




Vargar lever i familjegrupper


Studien blev ifrågasatt och kritiserad av många. En beteendevetare som tidigare hade stöttat den originella iden om flockhierarkier kom till att ändra sig. Han hette David Mech och beslutade sig för att själv bege sig ut i det vilda och studera vargar i deras naturliga miljö. Tack vare Mech så vet vi idag att vargar - precis som oss människor - bor i familjegrupper.


"Vad vi vet nu, tack vare Mech och andra, är att i det vilda, är en vargflock en familj, bestående av två föräldrar och deras avkommor från de senaste 3 åren. Det förekommer emellanåt att 2 - 3 familjeflockar sammarbetar tillsammans. När valparna växt upp och mognat skildrar de sig från gruppen; de enda långvariga medlemmarna i gruppen är föräldraparet. I kontrast [till det vilda], så tvingas icke besläktade vargar i fångenskap bo tillsammans under många år [där det] skapar en spänning mellan mogna vuxna djur, något som inte sker alls i en vild vargflock."

- Debunking the “Alpha Dog” Theory av Pat Miller


Hur fungerar det med hundar?


Vad har detta med hundar att göra? Det kan man undra. Somliga jämför hundar med vargar eftersom att hunden härstammar från vargen. Om vargar lever i flockar med en tydlig hierarki så anser man att hundar gör detsamma.


Många som jämför hundar med vargar fokuserar mycket på alfa- och flock-ledarrollen. De predikar om hur viktigt det är att vara alfaledare. De rättfärdigar aversiva metoder och menar att det är nödvändigt för att "sätta hunden på plats". Hunden kommer försöka ta över om du inte visar vem det är som bestämmer, menar de. Det finns ingen sanning bakom dessa påståendena.


Hundar är inte vargar och människor är inte hundar


Hundar har faktiskt ingen anledning att dominera dig. För det första är de en helt annan art - de är alltså inga vargar. Så även om iden att vargar skulle vara aggressiva och dominanta är inkorrekt, så blir jämförelsen med hundar ännu mera förvirrande eftersom att de är två helt olika arter. Människor är inga apor och vi bor inte i träd, hundar är inte vargar och lever inte i dominansbaserade hierarkier (vilket vargar inte heller gör.)


Hundar är också ganska smarta. De vet att du är ingen hund. Det finns alltså ingen anledning för människor att härma hundars beteenden för att kunna förstå oss. De kanske ser oss som familj men hundar är mycket medvetna om att vi inte är deras artfrände. "Alpha rolls" (att ta hunden bestämt i nacken och rulla dem över på rygg och hålla dem nedtryckt i marken) lär hundar inget annat än rädsla. Ha också i åtanke att vi har levt tillsammans med hundar i ca 40 000 år och avlat dem specifikt för att kunna kommunicera och samarbeta med oss. Om du är tålmodig med din hund och tydlig med vad du vill så räcker det gott för att hunden ska förstå dig.



Användningen av stackelhalsband rättfärdigas av människor som menar att taggarna på halsbandet efterliknar tänderna hos en hundmamma som "disciplinerar" sin valp. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget och är inget annat än ett extremt farligt och grymt verktyg som tack och lov är förbjuden i Sverige.


Hundar har hierarkier, de är bara inte våldsamma och dominanta


Att säga att hierarkier inte existerar överhuvudtaget är en lögn. Människor har hierarkier. Hundar har det också. Vad som däremot är en vanlig missuppfattning är hur en hunds hierarki ser ut - nämligen att rollerna inte är satta i sten. Beroende på situationen så kan en hund vara bestämd och ta ledningen men samma hund kan vid ett annat tillfälle vara undergiven och passiv. "Ledarskapet" eller "den dominanta rollen" kan skifta mellan hundar sinsimellan i olika situationer. Det allra viktigaste är veta att i en harmonisk och funktionell flock så är ledarrollen något hundar ger och inte tar.


"Eftersom vi har så många TV serier, böcker, och annan media som, tyvärr, inte enbart har målat upp denna falska bilden [av dominanstänk] utan också uppmuntrat hundträning och beteende-modifikationer att efterliknas efter, så är det viktigt att allmänheten får reda på den verkliga sanningen om vargflockar. Om tillräckligt många känner till sanningen, kanske vi kan sluta skrika "Alpha" och återgå till att träna våra hundar med respekt och tillgiven vägledning, såsom bra ledarskap innebär."

- The man who cried alpha, av Nicole Wilde


Om du inte ska ta befälet och vara alfaledare... Vad är det egentligen du *ska* göra? Föreställ dig hur en bra ledare är, vilka människor du själv ser upp till. Du kan se dig själv som en mentor, lärare, äldre familjemedlem. Vägled din hund med tålamod och försök föreställa dig din hunds perspektiv. Allt är roligare än en tråkig syssla. Om din hund har ett val, så kommer den fokusera på vad som intresserar den mest i stunden - vare sig det handlar om mat, lek, eller grannhunden på andra sidan staketet.



Källor

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page