top of page
prov3.png

Artiklar

  • Skribentens bildKiva

Borde jag ha hund?


Det finns mycket glädje och roliga upplevelser som kommer med hundlivet, du får en underbar kompanjon som älskar dig villkorslöst och som alltid är redo att hänga med på nya äventyr! Men är du säker på att du faktiskt vill ha en hund? Trots allt det härliga som kommer med att ha en hund så är det ett mycket stort ansvar och åtagande. I denna artikeln kommer vi gå igenom vad det innebär att ha en hund; för- och nackdelar!


Från den lilla chihuahua till stora Grand danois - hundar kommer i alla möjliga storlekar och former. Även om det kan skilja sig mycket mellan de olika raserna så tenderar hundar i överlag dela en hel del gemensamt. Om du vill skaffa dig en hund så måste du fundera på om du har förutsättningarna för det. Innan du tar det stora beslutet, här kommer några frågor som kan vara bra att ställa sig.


Har jag råd med en hund?


Att köpa eller adoptera en hund kommer uppenbarligen kosta en sumna. Men bortsett från inköpspriset så finns det en hel del kostnader som man ofta inte tänker på. Det finns det uppenbara man behöver införskaffa sig som ett koppel, matskål, hundsäng osv men mycket av kostnaderna kommer inte från engångsköp. Det finns en hel del återkommande kostnader som måste betalas regelbundet. Du måste bland annat köpa hundmat, beroende på vad man väljer och hur mycket hunden äter kan man behöva handla en säck varje månad, var tredje månad, var sjätte månad. Fundera om du har råd med hundmat av högre standard eftersom foder påverkar hundens hälsa. Om din hund har sjukdomar eller allergier finns chansen att de behöver särskild veterinärmat som kan vara ganska kostligt. Bortsett från fodret så kommer hunden behöva att träffa en veterinär återkommande gånger. Veterinäravgifter tenderar att vara väldigt kostliga så det är därför viktigt med en bra försäkring, vilket är bra att fundera på när man planerar sin budget. Är din hund sjuk så kan veterinärbesöken tömma plånboken ganska snabbt. Mediciner kan också snabbt hjälpa att bidra till en tom plånbok.


Förekommer det pälsallergiker i mitt hushåll?


Trots att vissa påstår detta så det finns inga 100% allergivänliga raser. Alla hundar producerar allergener och mängden varierar mer mellan olika individer än vad det gör mellan olika raser. Det finns hundraser som man påstår producerar mindre allergener men inget kommer någonsin vara garanterat. Om du är intresserad av en individuell hund så kan du ha en prövotid i hemmet med hunden innan du besluter dig för att köpa den.


Har jag tiden?


Hundar kräver mycket tid, särskilt valpar och unghundar. Otaliga timmar träning behövs läggas på hunden under dess livstid. Du måste motionera den regelbundet och gå promenader med den i alla väder.


Måste hemmet alltid vara skinande rent?


Om du är pedant vid städningen där hemma kanske hundar inte passar dig. De fäller, ibland kopiösa mängder, deras smutsiga tassar lämnar avtryck efter en promenad i leran, smuts kan fastna i pälsen osv.


Är jag beredd att läsa på?


Vetenskapen går alltid framåt. Vi vet idag mer än vad vi visste förr och detta appliceras även på kunskapen kring hundar. Vi kommer fortsätta att öka vår förståelse för dessa underbara varelser. Om du har en hund är det väldigt viktigt att du lär dig läsa dess kroppspråk. Det är viktigt att du besvarar den på ett lämpligt sätt när den försöker kommunicera med dig, att du tränar den på ett lämpligt sätt, att du ger den lämplig föda. Det är också viktigt att du lär sig förstå vilken information som är utdaterad samt vilken som är sanning. Alla som påstår sig vara hundtränare är inte egentligen själva så pålästa så du bör enbart lyssna på ordentliga tränare som baserar sin hundträning på vetenskapligt beprövade metoder. Många som påstår sig vara hundtränare ignorerar tecken på stress och obehag i träningen så att hunden utsätts för onödig stress. Metoder som bygger en trygg hund bör alltid lyftas och användas, säger någon emot detta faktum så är det bara att ignorera dem. Om det är din hundtränare som påstår en massa hokus pokus så byt hundtränare.


Är jag ett förevigt hem?


Hundar lever mellan 7-16 år och du bör överväga hur din framtid ser ut. Är framtiden lämplig för en hund? Är du redo att ta hand om en i flera år? Att byta hem för en hund innebär stor stress och kan skapa trauma då hundar fäster sig vid sina familjemedlemmar.


Olika hundraser


Om du känner dig redo för en hund så kan det vara bra att fundera på vilken ras som passar dig. Det är väldigt lätt att förälska sig i hur en hundras ser ut men valet av hund ska inte baseras enbart på det yttre. Utseendet är faktiskt det minst viktiga!


Många människor tenderar tyvärr att falla för arbetande och krävande hundar utan att inse behovet dessa hundar har. Siberian husky hundar är tyvärr ett vanligt offer då de är otroligt vackra hundar. Huskyn har avlats för att springa flera mil ute i den arktiska vintern och dra slädar. Den siberiska huskyn nöjer sig inte med en halvtimmes promenad varje dag. De fäller också kopiösa mängder med tanke på deras päls och dessa hundar är också väldigt högljudda. En del människor skaffar en husky utan att veta vad de beger sig in på och några månader senare ligger hunden ute på blocket. Detsamma gäller jakthundar och vallhundar som införskaffas bara pga. hur de ser ut, utan att ägaren har minsta avsikt att jaga eller valla.


När du skaffar dig en hund är det alltså viktigt att fundera på vilken livsstil du har. Hur aktiv är du? Vilka intressen har du inom hundvärlden? Jagar du? Vill du gå hundsporter? Eller vill du bara ha en joggingkamrat?


När du kommit fram till hur aktiv hund du kan tänka dig så är det dags att fundera på storlek av hund. Utseendet och pälstyp kan nu också funderas på. Gillar du pälsvård? Om inte så kanske en korthårig hund passar dig. Bor du i ett område där det är svårt med plats för en större hund? Då kanske en liten hund blir lättare att leva med.


Hur är det med blandraser?


Blandrashundar är härliga hundar och det är absolut inget fel på dem. En blandras från härbärget kan du rädda och få en familjemedlem som är lika kär som en renrasig hund. Det finns däremot lite saker att fundera på när det kommer till blandraser.


Genetik är inte svart- och vit. Det är nästintill omöjligt att förutspå hur en blandrasvalp blir som vuxen. Tanken kring en visst antal procent ras är skev när blandrasuppfödare försöker sälja sina valpar - man kan inte avgöra hur många procent en valp är. Även om föräldrarna är av två olika renrasiga hundar så kan kullsyskon skilja sig väldigt mycket från varandra, en valp kan vara 50-50% och i samma kull är syskonet 80-20%. Olika attributer mixas upp och slumpas fritt. Ju fler raser i blandningen, ju svårare blir det att avgöra. Genetik är ett lotteri och det kan vara nästintill omöjligt att veta hur krävande en hund kommer bli om de har många raser som skiljer sig mycket från varandra i sin blandning. I detta fallet kanske det bästa valet är att adoptera en vuxen hund som man redan vet hur aktivitetsnivån ser ut. Fundera alltid på vad *du* kan erbjuda hunden!



Du vet aldrig hur hög jaktdrift en valp blandat med jakthund i sig kommer ha även om det är långt bak i ledet, du måste då vara beredd på att hantera en hög jaktlust vilket i slutändan kanske innebär att din hund aldrig kommer kunna vara lös.


"Blandrashundar är friskare än renrashundar"


Detta påståendet är inte sant. Det finns en väldigt liten sanning att första generationshundar kan få gener som slår ut sjukliga gener men detta förutsätter att raserna är så skilda att dubbla uppsättningar inte förekommer. Det är en väldigt skev chansning som det är med all genetik. Med fler raser i blandningen finns det däremot risk för sjuka avkommor eftersom rasbundna sjukdomar från alla de blandade raserna hamnar i lotteriet.


Dessutom brukar inte blandrashundar screenas för sjukdomar innan avel på samma sätt som hos många renrashundar, det är också väldigt svårt att se bak i ledet för sjukdomar eftersom blandraser inte har stamtavla. Många sjukdomar upptäcks hos renraser för att man som sagt screenar för sjukdomar, man vill avla på hälsosamma individer. På så sätt så framstår renraser också som sjukare då sjukdomarna inte dokumenteras på samma sätt hos blandraser.


Valp eller vuxen?


En bra funderare är om det faktiskt är så optimalt att skaffa en valp. Man får stå ut med mycket tårar och svett när man uppfostrar en hormonell tonårshund. Valpar tenderar också att alltid försöka bita sönder allt de får tag i varje tillfälle som ges, inklusive dina händer och byxben. Du kan aldrig lämna en liten valp ensam, aldrig någonsin. Separationsångest innebär mycket lidande och ensamhetsträning måste tränas med mycket tålamod. Du kan aldrig duscha ifred eller gå till affären såvida du inte har någon som kan passa valpen. Du kan endast lämna valpen när du har tränat i flera veckor eller månader och valpen är stor nog. Valpar är bokstavligen bebisar så försök föreställa dig hur nytt och läskigt allt är i bebisens ögon. Mycket tålamod, träning, uppoffring och sömnlösa nätter krävs. Du får inga av dessa problemen om du bestämmer dig för att adoptera en äldre hund.



 

Det finns mycket annat att fundera på när man tar det stora beslutet att skaffa en hund men dessa är en bra början. Hoppas att du gillade artikeln och fann den hjälpsam. Ha en bra dag!


29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page