top of page
prov3.png

Artiklar

  • Skribentens bildKiva

Att Skaffa en hund


Denna texten är en fortsättning på en tidigare artikel som du kan hitta [här]


Vad är viktigt att tänka på när man faktiskt skaffar hunden? I denna artikeln kommer vi gå igenom inköpet av en hund, vare sig du skaffar hund från uppfödare, härbärge eller via en privat omplacering.


Var försiktig


När du tagit det stora beslutet att skaffa hund så är det viktigt att du är försiktig i ditt hundköp för att motverka svindel och undvika stöttning av oseriös uppfödning. Du vill heller inte dra vatten över huvudet och ta på dig en hund som blir för mycket.


Valpfabriker och oansvarig avel


Det händer gång på gång att människor råkar köpa hem valpar från valpfabriker eller stödja oansvarig uppfödning vars syfte endast är att tjäna pengar. Om du vill köpa en valp så får du vara uppmärksam. Här är några punkter att se upp med:

  • Skaffa aldrig en valp under 8 veckor

  • Betala aldrig i förväg, du kan bli lurad på pengar. Vissa vill ha en tingningsavgift, tinga aldrig en valp förrän du träffat den i verkligheten.

  • Ta reda på om hunden är svensk. Är hunden från utomlands så bör du få med alla viktiga dokument gällande hundens import, liksom papper kring vaccination. Det är viktigt att man kollar ordentligt så att man inte riskerar få en smuggelhund.

  • När du ska träffa dina drömmars valp, får du träffa valpen i dess hemmiljö? Träffa aldrig med någon på en parkeringsplats för att köpa valp. Valpfabriker föder upp valpar under horribla och hemska förhållanden som går emot djurskyddslagen. Folk som driver Valpfabriker kommer uppenbarligen inte låta dig se var valparna föds upp. De hålls mer än ofta i alldeles för små burar, full av avföring och skit, där utrymmet är så litet att de inte kan leka eller röra på sig ordentligt. På grund av dessa hemska förhållanden så kan de ta på sig sjukdomar, liksom bristen av social träning kan skapa beteendeproblem.

  • Träffa valparnas mamma. Ser hon hälsosam ut? Har hon ett bra temperament? Är hon aggressiv? Hur är valparna och mamman i närheten av uppfödaren? Verkar uppfödaren bry sig om hundarna på riktigt? Om tillfället presenteras, träffa gärna valparnas pappa. Många gånger går detta ej eftersom uppfödaren lånat en avelshane som de själva ej äger.

  • Se till att mamman är valparnas riktiga mamma. Det förekommer ibland att de visar upp en hälsosammare tik för att aveln ska verka seriös. En tik som nyligen haft valpar har synliga bröstvårtor och lär ha ett band till valparna. Om tiken verkar misstänksam mot sina egna valpar kanske det inte är hon som är mamman.

  • Skriv under ett ordentligt köpeavtal som du får med dig och papper där du har uppfödarens namn, adress och nummer.

  • Köp aldrig en ovaccinerad valp. Valpen ska ha med sig en besiktning från veterinär som inte är äldre än 7 dagar. Viktigt att kolla så inga anmärkningar finns, och finns det de så är det mycket viktigt att veta vad det innebär.

  • Om uppfödaren säger att valpen har stamtavla men du får stamtavlan senare på post så är det stor sannolikhet att valpen inte har stamtavla. Du ska få med dig stamtavlan samtidigt som du får valpen om du köper en renrasig valp.

  • Om valpen är blandras, om det är möjligt så ta reda på vilka raser som den är blandad med. Det är viktigt att förstå vilka behov ens hund har och olika raser har olika aktivitetsnivåer och olika drifter/beteenden.

  • Ställ frågor! En bra och professionell uppfödare kan svara på frågor och komma med vägledning.

  • Se till att skaffa en bra försäkring till din hund. Försäkra från dagen hunden kommer hem, se sen till att det aldrig blir hack i försäkringen, tex via missad betalning. En hund som är obruten försäkrad från innan 4 månader har bästa villkoren. Högsta försäkringsbelopp är att rekommendera. Pengarna går åt fort när det väl händer något. Djursjukvård är extremt dyrt idag.

För sin blivande hunds skull måste man lita på sin magkänsla. Är man hos uppfödaren och något gör att det inte känns bra är det bäst att avstå, hur söt valpen än är. Att hitta en uppfödare som det klickar med ökar chansen för att tiden med valp blir problemfri och man har en uppfödare att rådfråga.



Vuxna omplaceringar och vuxna hundar från härbärgen


Det kan många gånger vara en bra ide att skaffa en vuxen hund. Du behöver inte lägga ned all tid och energi som behövs på en valp och hunden lär redan ha etablerat en stabil personlighet. Eftersom hunden redan är vuxen kan man veta dess rädslor, behov, preferenser, aktivitetsnivå och temperament.


Se bara till att ställa många frågor! Dra inte vatten över huvudet och se till att personen som omplacerar hunden talar sanning. Man vill ta på sig en hund man kan hantera. En del hundar har häftigare personligheter, beteenden som kan förknippas med aggression, rädslor/trauma och beteendeproblem som måste hanteras på rätt sätt. Såvida du inte är absolut hundra på att du kan hantera det bör du undvika hundar med för mycket rädslor. Hundägandet ska vara roligt och inte en eländig existens där varje dag är en kamp som får en att må skit. Det finns inget fel med att ta på sig en problemhund om man kan hantera det och det finns inget fel att ta hjälp av en ordentlig hundtränare eller beteendevetare; men detta måste vara ett medvetet val och något man tar på sig fullhjärtat!


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page