top of page
prov3.png

Artiklar

  • Skribentens bildKiva

Vad är ett rollspel för något?

Uppdaterat: 28 dec. 2022




Rollspel är en blandning av sällskapsspel och sagoberättande. Det går ut på att skapa en berättelse som är interaktiv och varje spelare kan påverka narrativet genom sin egna fiktiva rollspelskaraktär. Precis som med tv-spel kan det vara roligt att påverka och interagera med världen och alla varelser i världen, skillnaden är att detta är i berättande-form med mer valmöjligheter.


Det finns många olika typer av rollspelande. Vi kommer bara nämna 4st (eftersom jag bara känner till 4 former). Har ni fler former som ni känner till och vill tillägga så kommentera så kan jag adda det i denna tråden!


PnP (Pen and paper)

PnP är nog det de flesta tänker på när de hör ordet "rollspel". PnP brukar gå ut på att en GM skapar en värld och något typ av objektivt, de har ofta en karta över världen och någon typ av lore (bakgrundshistoria om världen). Alla karaktärer som inte är spelare är sk. NPC 's som är skapade av GM och finns där för att guida dem genom berättelsen och fylla upp världen så att den inte känns tom. I ett PnP så brukar man ofta samlas tillsammans med pennor och papper och tärningar. Mycket går ut på att använda tärningar för att utforma vissa uppgifter och beroende på karaktärens egna färdigheter samt vad vilken siffra tärningen får så kan man lyckas "olika bra" med det man försöker åstadkomma - allt från att misslyckas fruktansvärt, lyckas halvdant till att fixa det utan problem!


i PnP förekommer mycket regler och spelet styrs upp av GM.


LAJV

Till skillnad från PnP och friform så försöker man i LAJV fysiskt återskapa miljön, kläderna, alltihop! Man är alltså karaktärerna som man rollspelar och klär sig i de kläder som förekommer i rollspelets värld. Man skulle kunna likna det med en improviserad teater. LAJV-event brukar vara från timmar, till dagar till i vissa fall - flera veckor.


Friform

Friform är ett typ av rollspel som går ut på att man rollspelar med berättandet i fokus. Alla tillsammans skapar ett narrativ - alltså finns det ingen Game Master som styr upp det. Friform är vanligast i text men fungerar också i tal (att man träffas i verkligheten eller har sessioner genom Zoom eller discord). I Vår Grupp kommer friform antagligen vara det vi fokuserar mest på då formen är bättre anpassad till forumtrådar


Digitala rollspel

Digitala rollspel är oftast i TV spel-format (även om textbaserade digitala rollspel förekommer.) Här är titlar som Skyrim, The elder scrolls online, World of warcraft och Diablo välkända.


Det finns många typer av olika digitala TV spel i rollspelskategorin, både multiplayer, single player och online.



12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rollspel Ordbok

Ibland är det svårt att hänga med i alla begreppen. Här är en ordbok som förklarar vanliga begrepp som används inom rollspel BxB BxB står för Boy x Boy och innebär en romans mellan två killar CV CV är

Hur skapar jag en karaktär?

Denna tråd handlar om Friform. Är du intresserad utav andra former av Rollspel, kontakta mig (Kiva) så kan vi diskutera hur vi kan gå till väga. När du skapar en karaktär kan du antingen skriva en Mal

bottom of page