top of page
prov3.png

Artiklar

  • Skribentens bildKiva

Rollspel Ordbok

Ibland är det svårt att hänga med i alla begreppen. Här är en ordbok som förklarar vanliga begrepp som används inom rollspel



BxB

BxB står för Boy x Boy och innebär en romans mellan två killar

 

CV

CV är ett typ av rollformulär som används inom friform. CV är en flytande text som beskriver allt man behöver veta om karaktären. Läs mer om hur ett CV kan se ut här.


 

D&D eller DnD

D&D står för Dungeons and dragons och är det mest poluläraste PnP - spelet.


 

DM

i D&D så brukar man kalla Game Mastern/Spelledaren för DM som är en förkortning av Dungeon Master.


 

Friform

Friform är ett typ av rollspel som går ut på att man rollspelar med berättandet i fokus. Alla tillsammans skapar ett narrativ - alltså finns det ingen Game Master som styr upp det. Friform är vanligast i text men fungerar också i tal (att man träffas i verkligheten eller har sessioner genom Zoom eller discord). På Rollspel iFokus kommer friform antagligen vara det vi fokuserar mest på då formen är bättre anpassad till forumtrådar


 

GM

Har två betydelser: antingen God mode eller Game master


 

Game Master

En Game Master är en person som leder rollspelet. De håller reda på alla reglerna, är den som oftast byggt upp världen som rollspelet utspelar sig i så de skapar också sammanhang för alla deltagare att spela i genom att bidra med uppdrag, bakgrundstory (lore) och fyller världen med NPC 's för att leda deltagarna. De har själva ingen egen rollspelskaraktär utan tar sig bara på rollerna som behövs i stunden.


En Game Master kan också kallas Spelledare (förkortat SL)


 

God Mode

Kan förkortas till GM.


God Mode kan betyda olika saker beroende på sammanhanget. Det kan innebära att göra likt Power Play, att man tar kontroll över (eller försöker ta kontroll över) spelet och/eller andra spelares karaktärer utan medgivande. Att kliva in i en lite Dungen master / Game Master -aktig roll när du inte är det eller när rollspelet inte har någon kan också kallas för det ibland.


Det kan även betyda att du ger din karaktär övernaturliga krafter, förmågor, kunskap och reaktioner för att denna alltid ska kunna lista ut vad som händer, lösa alla problem eller upptäcka nya krafter för att hela tiden ta sig ur en knivig situation och rädda dagen varje gång. Inga svagheter, bara styrkor i stort sett.


Ett exempel är att spelarna får veta information av spelledaren utanför själva rollspelandet. Spelarna har informationen, men inte deras karaktärer. Om då en spelare låter sin karaktär plötsligt säga den informationen till dom andra karaktärerna, helt utan förklaring eller en logisk anledning till att karaktären kan besitta den informationen, så kan det klassas som god mode eller godmoding.


Karaktären blir som en allvetande, allsmäktig gud och det tar bort all spänning i rollspelet och oftast är såna karaktärer inte speciellt omtyckta eller roliga att spela med.


 

GxB

GxB står för Girl x Boy och innebär en romans mellan en tjej och en kille

 


GxG

GxG står för Girl x Girl och innebär en romans mellan två tjejer


 

IT

IT är en förkortning för Ide Torka. Det händer att man skriver att man har IT längst ned inom parantes på sina rollinlägg när man vill förklara varför texten blev kort och/eller "torr"


Det kan liknas med Writers block som många novellskrivare får eller Art block som konstnärer får


 

LAJV

LAJV är en form av rollspel. Till skillnad från PnP och friform så försöker man i LAJV fysiskt återskapa miljön, kläderna, alltihop! Man är alltså karaktärerna som man rollspelar och klär sig i de kläder som förekommer i rollspelets värld. Man skulle kunna likna det med en improviserad teater. LAJV-event brukar vara från timmar, till dagar till i vissa fall - flera veckor.


 

Mall

En mall är ett typ av rollformulär som används inom friform. Till skillnad från CV så är mallen uppstrukturerad och innehåller de viktigaste punkterna som man behöver veta om karaktären i uppskrivna punkter. Beroende på genre och handling så kan mallen se annorunda ut, eftersom vad som anses viktigt kan variera. Läs mer om hur en mall kan se ut här


 

mmo

mmo står för Massive multiplayer online och innebär datorrollspel som är online och flera hundra spelare kan logga in samtidigt. Kapaciteten beror på hur stora och effektiva servrarna är.


Det är inte ovanligt man också benämner mmo som mmorpg (massive multiplayer online role play game)


 

NPC

NPC är förkortning för Non Player Character och det används för att beskriva alla karaktärer i ett Rollspel som inte tillhör någon av spelarna. Väldigt vanligt inom DnD, till exempel och liknande Pen and Paper -spel. Oftast är detta karaktärer som styrs av spelets DM/GM som finns för att fylla ut världen samt hjälpa spelarkaraktärerna på sina äventyr. Antingen med ledtrådar eller genom att sälja föremål till dom.


 

Pen and Paper eller PnP

PnP är nog det de flesta tänker på när de hör ordet "rollspel". PnP brukar gå ut på att en GM skapar en värld och något typ av objektivt, de har ofta en karta över världen och någon typ av lore (bakgrundshistoria om världen). Alla karaktärer som inte är spelare är sk. NPC 's som är skapade av GM och finns där för att guida dem genom berättelsen och fylla upp världen så att den inte känns tom. I ett PnP så brukar man ofta samlas tillsammans med pennor och papper och tärningar. Mycket går ut på att använda tärningar för att utforma vissa uppgifter och beroende på karaktärens egna färdigheter samt vad vilken siffra tärningen får så kan man lyckas "olika bra" med det man försöker åstadkomma - allt från att misslyckas fruktansvärt, lyckas halvdant till att fixa det utan problem!


i PnP förekommer mycket regler och spelet styrs upp av en Game master.


 

Powerplay eller PP

I friform så kan man nämna PP. PP står för Power Play och innebär att man bestämmer vad någon annans karaktär gör/vad som händer den karaktären. Detta är ofta förbjudet.


Exempel

"Jag slog henne och hon föll till marken."


Där har jag bestämt över den andra karaktären: att slaget landade (hon kunde ha duckat) och att hon dessutom föll ned.


 

PvP eller Player Vs Player

PvP står för Player vs Player. Med detta menas då en duell eller strid mellan spelarnas karaktärer.


I pnp så baseras allt på varje karaktärs stats men också på vilka tärningskast man får. Beroende på siffra plus stats kan du alltså missa eller slå ett slag. GM brukar då måla upp en bild genom att beskriva inlevelsefullt om hur karatären bar sig åt och på vilket sätt hon eller han lyckades eller misslyckades få in slaget.


Inom friform så är du inte begränsad av stats eller tärningar eller regler. Du kan bestämma om PvP ska vara tillåtet i ditt rollspel eller inte. Därefter sätt regler kring det. Man diskuterar gärna i förväg om hur striden ska gå så att man inte hamnar onödiga bråk, konflikter, osämja och otrevligheter "bakom scenen" och även i rollspelet. Man brukar säga inget PP och ofta vill man inte permament skada eller döda varandra, givetvis kan man tillåta det om alla är med på det.


 

RP

Rp är en förkortning för Roleplay och är engelska för Rollspel


 

RPG

RPG - akronym för engelska Role Playing Game, det vill säga rollspel eller datorrollspel


 

Stats

Stats är hur höga poäng man har på olika färdigheter. I pnp brukar ens stats bestämmas med tärningskast.


Låga poäng innebär att man är dålig på något och höga poäng innebär att man är bättre på det.


I pnp avgör stats tillsammans med tärningskast hur stor sannolikhet det är att man lyckas eller misslyckas med något som man försöker utföra


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hur skapar jag en karaktär?

Denna tråd handlar om Friform. Är du intresserad utav andra former av Rollspel, kontakta mig (Kiva) så kan vi diskutera hur vi kan gå till väga. När du skapar en karaktär kan du antingen skriva en Mal

bottom of page