top of page
prov3.png

Artiklar

Färgläggning för nybörjare

Skribentens bild: KivaKiva

Uppdaterat: 29 dec. 2022


Du kanske har följt vår förra guide Teckna för nybörjare! (och nu känner du för att adda lite färg till dina alster. Var början man egentligen? Man tar nästan för givet att alla kan färglägga, men det finns en del saker som många inte tänker på som inte alla känner till. I denna guiden går vi igenom grunderna i färgläggning och tekniker. Jag ber om ursäkt på förhand för dålig kvalité på mina kamerabilder, min mobilkamera är nämligen sprucken och fotar inte särskilt bra.


Jämn yta


Vare sig du använder dig utav färgpennor, oljefärg eller krita så kommer dragen i färgläggningen avgöra bildens helhet. Det finns inget rätt och fel egentligen när det kommer till konst, allt handlar om vad man är ute efter för resultat. Vill du ha en jämn yta finns det saker som kan vara bra att tänka på om du vill uppnå det resultatet. Det första man ska tänka på vid en jämn yta är att pensel- eller pen- dragen är åt samma håll.



Bilden till vänster demonstrerar hur det kan se ut om man inte håller sig till färglägga i en riktning. Det blir ingen jämn yta.


Former


När du inte vill ha en jämn yta utan vill framhäva en viss form så får bilder ett extra djup. Då ska du tänka på att följa former när du färglägger. Buktar något ut så följ formen i dina pensel- pen- drag så framhävs det tydligare.



Bollen till vänster har ett bättre djup än bollen till höger.



Moln är fluffiga och tenderar att ha mjuka, runda former. Molnet längst ned har genom sina pen- drag framhävt formerna.




Cirkulär rörelse

Ett annat sätt att få en jämn yta är cirkulära rörelser. Detta gör man när man inte vill ha synliga pen- drag. Du håller i pennan eller kritan och gör små cirkulära rörelser.



Såhär kan resultatet se ut


Tät och glesa streck


Hur tätt man färglägger gör en skillnad. ju närmre och tajtare man färglägger, ju mörkare blir det.



Samma färg, samma penna, samma tryck. Till vänster har man färglagt det "tätare".


Tryckkänslighet


Hur hårt du trycker med pennan eller kritan avgör också hur mörkt det kan bli. Detta gäller inte färger som akryl, oljefärger, vattenfärger osv utan främst pennor och kritor av olika slag. Ju hårdare du trycker, ju mörkare blir det.



I den första rutan högst upp till vänster har man färglagt med en väldigt mjukt tryck. Rutan till höger, lite hårdare. Trycket ökar gradvist i varje ruta.





Gradient


Genom att trycka med olika hårdheter kan man också skapa en gradient som du ser på GIF:en ovan.



Ett exempel på två olika gradienter


Jämnt utan textur


Om du ogillar det gryniga resultatet utav färgpennor kan man jämna ut färgen. Det man normalt använder sig utav är förtunning men man kan också använda sig utav vissa vanliga produkter som man kanske redan har hemma. Dessa produkter kan vara handsprit, nagellacksborttagning eller baby olja.




Använd dig utav en tops eller pensel och doppa i produkten. Sedan gör du små cirkulära rörelser över färgen, resultaten blir en jämnare yta utan den gryniga texturen.








Doppa lite av produkten på en tops.



Såhär kan det bli.


Bläck


Vi kommer inte gå igenom färgläggning med promarkers eller liknande för jag har inget sådant hemma för tillfället. Däremot så tänkte jag att vi kunde gå igenom de vanligaste teknikerna för att skugga dina motiv med bläck. Precis som med färgpennor så påverkas bläck utav hur tätt man tecknar.



Ju tätare strecken sitter varandra, ju mörkare. Detta är det vanligaste sättet att skapa skuggor på.



Precis som vi gått igenom tidigare kan man framhäva former med hur man böjer linjerna och vilken riktning linjerna har. Blomman till vänster verkar ha rundare blad.



Ett annat vanligt sätt att skugga är genom "rutor" eller "kors". I ärmen till armen ser man ett exempel på hur det kan se ut.


Punkter


Man kan skugga med punkter. Det är däremot väldigt tidskrävande men du kan få rätt så coola resultat.



En gradient skapad av skuggning med punkter. Precis som med streck så blir det mörkare ju närmre varandra punkterna sitter.



De tre olika sättet att skugga som vi pratat om demonstreras här.


Vill du lära dig mer om skuggning överlag så finns det en guide om det här


Färg


Grundfärger


När du skaffar dig flytande färg så behöver du egentligen bara fem färger. Med dessa färgerna kan du spara dig en slant eftersom konstnärsmaterial tenderar att vara rätt så dyrt.


Dessa 5 färgerna är: svart, vit, röd, blå och gul. Med dessa färgerna kan du blanda alla färgerna (däremot kan det vara svårt med specifika nyanser eller väldigt skrikande färger.)



Röd och Gul tillsammans blir Orange. Gul och blå blir Grön. Röd och blå blir lila.


Brun är egentligen bara mörk orange och den får du fram om du blandar orange (röd + gul) med svart. Vill du ha en kallare brun kan du blanda grått (svart + vitt) i det.


Rosa är egentligen bara ljus röd och den får du lätt fram om du blandar vit och röd.







Du får en ljusare lila om du blandar vitt i lilan. Vill du ha en varmare lila blandar du i mer rött och vill du ha en kallare så kan du blanda i blått eller grått.














Hoppas du haft nytta av min lilla guide, kommentera gärna om jag glömt något så addar jag det i guiden. Ha det gott, allesammans!


24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

© 2022 av Kiva & Co

bottom of page